Az EODOPEN projekt legutóbbi találkozója a szerzői jog és a digitalizálás jó gyakorlatainak kérdéseit járta körül

On 12 and 13 May 2022, the EOD Network and EODOPEN partners gathered in Lisbon

2022. május 12-én és 13-án a Portugál Nemzeti Könyvtár konferenciatermeiben került sor az EODOPEN projekt résztvevőinek újabb találkozójára. Jóllehet egy 3 éve futó kezdeményezésről és ehhez mérten eléggé összeszokott csapatról van szó, a résztvevők most válthattak először szót személyesen, mivel a korábbi projektértekezletek, munkacsoportülések – a pandémia miatt – online formában zajlottak.

A rendezvény, amelyen 12 ország 17 intézményének közel 50 képviselője vett részt, egyúttal az EOD-hálózathoz tartozó könyvtárak találkozója is volt, és alkalomként szolgált, hogy megünnepeljék az „E-könyvek igény szerint” (EOD) szolgáltatás fennállásának 15-ik évfordulóját. Ahogy arról beszámoltak, a program keretében 2007 óta közel 36 000 könyvet (5 millió oldalt) digitalizáltak, és a számok azt bizonyítják, hogy egyre nagyobb az igény az EOD szolgáltatásaira.

A találkozó első napján összeülő egyes munkacsoportok a könyvtári digitalizálás aktuális témái közül – többek között – a szerzői jog és a digitalizált anyagok akadálymentes hozzáférésének kérdéseit járták körül. A jogtiszta tartalomszolgáltatás támogatásához fejlesztendő dokumentációs eszköz tervezése mellett a partnerkönyvtári jó gyakorlatok kerültek terítékre, ami a vakok és gyengénlátók számára hozzáférhető digitalizált tartalmak létrehozását illeti.

 

A Morva Tartományi Könyvtár részéről hallhattunk előadást a kéziratok, régi könyvek és régi folyóiratok gépi tanuláson alapuló OCR-ezését célzó projektről, az OSZK-t képviselő munkatárs előadásában az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalával való együttműködés lehetőségeit boncolgatta. A Nicolaus Copernicus Egyetem munkatársai az Omeka S digitáliskiállítási-platform alkalmazását illusztrálták a workshopjukon, majd az ún. „közösségi digitalizáló labor” került bemutatásra – ez utóbbi célja a nyilvánosság bevonása a kulturális örökség megőrzésének folyamataiba, módot adva arra, hogy a közösség minden tagja maga digitalizálhassa a családi archívumot, illetve dönthessen arról, hogy a nyilvánosság számára hozzáférhetővé teszi-e.

A következő projekttalálkozóra várhatóan folyó év szeptember elején kerül sor a Greifswaldi Egyetem könyvtárában.