A DSM irányelv hatása a szerzői jogra Európában és Szlovéniában

 A címben jelölt témáról, a 2019 áprilisában elfogadott DSM irányelv átültetésével kapcsolatos tapasztalatokról rendezett webinart a ljubljanai Nemzeti és Egyetemi Könyvtár 2021. szeptember 28-án. A jogvédett digitális tartalmakhoz való hozzáférés lehetőségeit kiszélesíteni szándékozó irányelv nemzeti implementálása nagyban érinti a könyvtárakat, mint a kulturális örökség megőrzésének letéteményeseit. 

 A webinar első felét elsősorban egyfajta kitekintésnek szánták. A rendezvény e szakaszában nemzetközi szakemberek osztották meg tapasztalataikat az irányelv átültetésével, annak előkészületeivel kapcsolatban, majd Maja Bogataj Jančič, a szlovén Szellemi Tulajdon Intézete munkatársa részletesebb betekintéssel szolgált a szlovéniai helyzetet illetően. 

A könyvtári egyesületek nemzetközi szervezete (IFLA) színeiben Stephen Wyber, az internetes tartalmak minél inkább nyílt hozzáféréséért küzdő Open Future alapítvány képviseletében pedig Paul Keller adott elő. A magyarországi fejleményekről és tervekről Dancs Szabolcs, az OSZK Könyvtári Intézet munkatársa számolt be, az EODOPEN projektet – a Svéd Nemzeti Könyvtárból – Christopher Natzén ismertette. 

Az előadások absztraktjai és diái az alábbi linken érhetők el.

2021. november 10.